Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nevek jelentései képes leírás - Névnapok.tlap.hu
részletek »

Nevek jelentései - Névnapok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nevnapok.tlap.hu » Nevek jelentései
Keresés
Találatok száma - 15 db
A keresztnév története

A keresztnév története

A keresztnév: Nagy öröm, amikor egy házaspár gyereket vár. A várakozásban sok tervet megfogalmaznak: hogyan rendezzék át a lakást, mikor mondják meg a rokonoknak, barátoknak a nagy eseményt stb. A fontos megtervezendők közé tartozik: ki legyen majd a keresztszülő. És egyik legkedvesebb eldöntendő kérdés: milyen nevet adjanak a kicsinek. A hétköznapi életben gyakran az éppen divatos neveket szánják a szülők gyermekeiknek, mások ősi magyar neveket választanak. A katolikus egyházban arra törekszünk, hogy a név (lehetőség szerint) egy kiváló emberre - egy szentre! - emlékeztesse a gyermekeket: olyan valakire, aki példakép lehet a gyermek számára egész életében. A név - biztatás, meghívás lehet Szülők, pszichológusok, lelkipásztorok tapasztalata: hogy már a kis gyermekek számára is fontos a név, ha valamit jelent vagy valakire emlékeztet. Ajándék a gyermek (és a szülő) számára, ha egy olyan személytől származik a neve, aki példaképe lehet. Helyes nevelés esetén a gyermeknek lelki kapcsolata is kialakul mennyben lévő védőszentjével. (Nem tilos egy szép egyéb név sem, és legalább második névként a védőszent.)

Bibliai nevek jelentése

Bibliai nevek jelentése

Minden név héberül van, ha nincs másként jelezve Néhány példa: - Abigél: az öröm atyja - Abimelek: atyám király - Absalom: atya a béke - Adónia: az Örökkévaló az Úr - Aj: a rom - alleluja: dicsérjétek az Örökkévalót - Ananiás: Isten megkönyörült - András: férfias - Anna: bájos, kellemes; könyörület, szánalom - apostol: küldött - Atalja: fönségét tudtul adta Isten - Azariás: Isten segített - Ábel: hiábavalóság - Ábnér: az atya világosság - Ábrahám: sokaság; nagy ős - Ádám: ember

Férfi utónevek

Férfi utónevek

Rengetek név és jelentése ABC sorrendbe rendezve. Néhány példa a sok közül: ABA (török-magyar) apa --- ABAGTA (héber) Isten adta, boldog, jómódú, szépalakú --- ABÁD (török-magyar) apa --- ABDIÁS (héber-görög) Isten szolgája --- ÁBEL (héber) lehellet, lélegzet, semmiség, elmúlás, esendőség, liget, rét, gyep --- ABELÁRD (provanszál-francia) méhész --- ÁBNER (héber) világosság Atyja, fényből való --- ÁBRAHÁM (héber) a tömeg, a sokaság atyja --- ÁBRÁM (héber) magasztos Atya, a magasság Atyja --- ÁBRIS (héber) a tömeg, a sokaság atyja --- ADALÁRD (germán) nemes, fénylő --- ADALBERT (germán) nemes fény, fénylő nemesség --- ÁDÁM (sumér-héber) a földből való ember, vörös, készített, atyám --- ADELMÁR (germán) nemes nemzetségből való, híres

Keresztnevek

Keresztnevek

Magyarországon használatos keresztnevek jelentése, névnapjai és eredete könnyen kereshető formában. Keress nálunk keresztnevet, utónevet, jelentést, névnapot: András, André, Angelus, Angusz, Antal, Antigon, Antos, Ányos, Anzelm, Apollinár, Apor, Apostol, Apród, Archibald, Arétász, Arián, Ariel, Arion, Arisztid, Arkád, stb...

Keresztnevek eredete és jelentése

Keresztnevek eredete és jelentése

Férfi és női nevek és jelentéseik: BERTA - német eredetű; jelentése: Perchta istennő nevéből. --- BERTOLDA - germán eredetű; jelentése: pompával uralkodó. --- BETTA - a Babett, Berta és Erzsébet neveknek becézőjéből alakult. --- BETTINA - a Betta név nőiesítő képzővel való továbbképzése. --- BIANKA - a Blanka név olasz formájából. --- BIBIÁNA - a Viviána név alakváltozata. --- BÍBORKA - magyar eredetű; jelentése: bíbor --- BLANDINA - latin eredetű; jelentése: hízelgő, kedves, barátságos, szíves, nyájas. --- BLANKA - középlatin-spanyol eredetű; jelentése: fényes, ragyogó, tiszta. --- BOGÁRKA - magyar eredetű; jelentése: a szó maga. --- BOGÁTA - szláv-magyar-latin eredetű; jelentése: gazdag --- BOGLÁRKA - magyar eredetű; jelentése: fémveretes, ékköves, gyöngyös, zománcos, gomb alakú ékítmény. --- BOLDA - magyar eredetű; jelentése: boldog. --- BONAVENTÚRA - latin eredetű; jelentése: jó jövendő. --- BORBÁLA - a Barbara magyaros módosulata. --- BORISKA - a Borbála régi magyar becézőjéből önállósult. --- BORÓKA - a Borbála régi magyar becézőjéből önállósult. --- BORSIKA - magyar eredetű; jelentése: a virág maga. --- BRIGITTA - óír eredetű; jelentése: erős, erényes.

Keresztnevünk kezdőbetűje

Keresztnevünk kezdőbetűje

Keresztnevünk kezdőbetűje is érdekességekkel szolgál! Nemcsak teljes nevünk, hanem egy betű is már komoly jelentéssel bír! Mit rejt a te neved első betűje? A: erőről, akaratról és uralkodásról árulkodik, néha mindkettőből több van a kelleténél... B: erősen érzelmi beállítottságú vagy, gyakran nem hiszel a saját szemednek sem... C: erős hajlammal rendelkezel mély lelki élményekhez, idős korodra ez fokozódik. D: munkásság, szorgalom, állandó fejlődés jellemez, sikeres ember leszel! E: vitalitás, ügyesség, gyakorlottság van birtokodban, képességed van saját erőid kellő mozgósításához. F: érzékenységed nagy, alkalmazkodó képességed kiváló. G: titokzatosság, rejtelmesség jellemez, sokan tartanak tőled. H: rendszeresség hiánya van benned jelen, azonban a másik oldalon becsvágy lép fel. I: túlérzékenység, feszültség léphet fel életedben rendszeresen. J: intelligenciád magas, művészi hajlamodat pedig nem biztos, hogy felismered. K: nagy inspiráció hajt, szinte mindent elérsz az életben. L: kicsinyesség, szőrszálhasogatás is megvan benned, de az egészséges megítélés és a nagy leleményesség is. Sokszor szélsőséges vagy. M: szorgalmas vagy, de állandóan aggodalmaskodsz, vajon "sikerül megcsinálnom/befejeznem?". N: hatalmas energiával és alkotó ambíciókkal rendelkezel, rád igazán azt lehet mondani, hogy 200 %-on pörögsz.

Magyar névnapok betűrendben

Magyar névnapok betűrendben

A Magyarországon anyakönyvezhető keresztnevek. A nevek után zárójelben dőlt betűkkel a névnapok dátuma szerepel. A nevek gyakoriságáról lásd: Keresztnevek gyakorisága a 2000-es években. -- Kornél (március 3., június 2., július 3., szeptember 13., szeptember 16.) -- Kornélia (március 3., március 31., szeptember 16.) -- Korvin (február 6.) -- Kósa (szeptember 7., szeptember 27.) -- Kozett (március 6.) -- Kozima (szeptember 26., szeptember 27.) -- Kozma (szeptember 26., szeptember 27.) -- Kökény (augusztus 1.) -- Kökényes -- Kölcse: régi magyar férfinév -- Kölönte: régi magyar férfinév -- Kömlő: régi magyar férfinév -- Kömörő: régi magyar férfinév -- Könd: régi magyar férfinév -- Körmend: régi magyar férfinév -- Kötöny (március 20., augusztus 7.)

Névnap

Névnap

A névnap Magyarországon nagyon fontos ünnep. A nevnap.com azoknak ajánlott, akik szeretik egyszerűen követni az aktuális névnapokat, és nem szeretnének lemaradni egy-egy barátjuk vagy családtagjuk felköszöntéséről. A főoldalon látható az aznap és a közeljövőben ünnepelt névnapok listája. Az aloldalak nagyon praktikusak. A Névnap keresőben név és dátum szerint is lehetőség van felkutatni a keresett névnapot. Minden névnap mellett az adott név eredete, jelentése és híres emberei is megtalálhatóak. A leggyakoribb nevek az oldal alján fel vannak sorolva, így még a névnap keresőbe se szükséges beírni a keresett nevet, elég rákattintani. A Névnap naptár havi bontásban mutatja az adott napon ünnepelt névnapot. A névnap köszöntő oldalon képeslapot tudnak küldeni. A Keresztnevek a neveket tartalmazza abc sorrendben. A névnap emlékeztetővel lehetősége nyílik emlékeztető e-mail küldeni az Önnek fontos névnapokról. Reméljük, hasznosnak találja az oldalt, kellemes névnapozást!

Névnap leírások, jelentések

Névnap leírások, jelentések

Tudjon meg még többet a nevekről, melyet akár az oldalunkon való információk böngészésével tehet meg. A névnap leírások megtalálhatóak portálunkon, ahol a nevek jelentését, valamint eredetéről kaphat még több információkat. Ezek mellett pedig a becézési formákat is feltüntettük. A pontos naptári névnapokat is megtekintheti, s ezekhez pedig talál még névnapi köszöntőket is.A nevek jelentését, a pontos dátumokat, s névnapi köszöntőket is könnyedén megtalálja oldalunkon, mert fő célunk az volt, hogy egy felhasználóbarát honlapot hozzunk létre, ahol az emberek jól érzik magukat.

Hirdetés
Névnapok jelentése, eredete

Névnapok jelentése, eredete

A bertengo.com elsősorban kismamáknak (kispapáknak) és újdonsült szülőknek szól, de számos cikk foglalkozik a még csak a szülővé válás gondolatával foglalkozó pároknak szóló témákkal. Az oldal a rengeteg szakmai cikk mellett, számos 'segédeszközt' tartalmaz, például az ajánlott névnap keresőt, amely tartalmazza a nevekhez az összes névnapot, a név eredetét és jelentését, valamint jelzi az egyes nevek közötti rokonságot.

Névnaptár

Névnaptár

Azt a nevet - teljes nevet - próbáld ki, amit általában használsz. (Például ha Pistának hív mindenki, akkor ne az Istvánt nézd, hanem a Pistát!) Ha asszony vagy, azt a nevet vizsgáld, amit felvettél - ha felvetted a férjed nevének egy részét vagy egészét - ha pedig nevet szeretnél változtatni, játszd végig a lehetőségeidet. Jópofa játék lehet, ha a születendő gyermek nevének betűit is sorba rakjuk, és megnézzük, vajon az Anasztázia, vagy az Éva a megfelelő név, ha a vezetéknevünk éppenséggel Reichenberger. A: A házunk védelme, a betű formája adja, hogy sátorra hasonlít legjobban. A védelmet, a testünket (főleg kisbetű formában) is jelképezi. Ha leírod, figyelj, hogy mindkét 'lába' a földet érje, biztos védelmet adjon neked ez a ház. B: A házasság betűje is lehet, a kapcsolatoké, az érzéseké, a szerelemé. Analógiát mutat a vesékkel - a grafológiában ezek megbetegedését is jelöli. A B a birtoklást is jelölheti, ahogy a betű hasa öleli a világot, a tárgyakat vagy a partnert. C: Női jelkép, a 'cica farka', nyitottság, szeszélyesség, változékonyság, a Hold analógiája mivel egy félholdra is hasonlít. Nyitottságot mutat, nőiességet, befogadást. (Esztergályos Cecília nevében kettő is van, a legjobb cicát alakító, hajlékony, abszolút nőies szeszélyes színésznőnk!) D: A szülői házhoz, különösen az anyához, az anyai mintához való kötődést mutatja...

Névnaptár - tipptár

Névnaptár - tipptár

A Névnaptár oldalon megtalálhatók a magyar keresztnevek abc sorrendben valamint időrendben. Emellett a névnapok naptár formátumban is megtekinthetők. A névnapkereső fülön lehetőség van egyszerű és részletes keresésre eredet, nem és nézet alapján. A nevek adatlapján megtalálhatók a névnapok dátumai, az eredetük leírása és a névnapi szokások is. Regisztrált felhasználó esetén az adott névnap könnyen beemelhető a felhasználó Eseménytárába, ahonnan e-mail értesítő igényelhető az adott névnaphoz, eseményhez.

Női utónevek

Női utónevek

Rengeteg Női név és a jelentésük ABC sorrendbe rendezve: ABÉLIA (latin) tölcséres virágú díszcserje --- ABIGÉL (héber) az apa öröme --- ADA (héber) felékesített, szép (germán) nemes --- ADABELLA (héber) felékesített, szép (olasz-spanyol) szép --- ADALBERTA (germán) nemes fény --- ADÉL (germán-francia) nemes --- ADELAIDA (német-francia-angol-latin) nemes --- ADELINA (germán) nemes --- ADELINDA (német-latin) nemes kígyó, pajzs --- ADINA (héber-német) felékesített, szép --- ADOLFINA (ógermán) nemes farkas --- ADRIA (latin) hadriai, a tenger asszonya --- ADRIÁNA (latin) hadriai --- ADÓNIA (görög) uram Jahve, akinek az ura Jahve --- ADRIENN (francia) hadriai --- AGÁTA (görög) a jó --- AGNELLA (latin) bárányka

Utónevek eredete, jelentése

Utónevek eredete, jelentése

Minden amit a névnapokról tudni lehet, könnyen, egy helyen! Megkeresheted ismerőseid nevének jelentését, névnapját, és akár e-mail emlékeztetőt állíthatsz be, így sosem feljetesz el egy fontos eseményt sem! Az emlékeztető szolgáltatás felhasználható egyéb eseményekhez is, például okmányok lejáratának, vagy egyéb határidős teendőkhöz. Ráadásul a naptáradat egy link segítségével megoszthatod ismerőseiddel!

Utónévtár

Utónévtár

Az adott napi Névnapok és jelentéseik, adataik. November 9: - Bozsidár - Bozsó - Bozsóka - Fedor - Nátán - Nátánael - Oresztész - Teodor - Tihamér - Tivadar - Ugocsa - Ugron

Tuti menü